A 2018-as év mellé a Svéd Akadémia történetében a legsúlyosabb válság kitétel fog kerülni.
Részrehajló pénzügyi döntések, információk kiszivárogtatása, szexuális visszaélések – e három halmazba sorolható be minden feltárt disznóság. A helyzettel szembesülve az új problémák régi feszültségeket is felszínre hoztak, és olyan sokan függesztették fel a tagságukat, hogy az Akadémia működésképtelenné vált.
Végül néhány akadémikus kompromisszumképességének köszönhetően és a korábban mindig is inkább a háttérben dolgozó Anders Olsson irányításával az Akadémia megújította önmagát, és aprónak tűnő, de nagyon is fontos lépésekkel visszatért a munkához.
Megváltoztatott alapszabállyal, átláthatóbb pénzügyi működéssel és alapjaiban megváltozott tagsággal hamarosan újra irodalmi Nobel-díjast hirdetnek.
Igen ám, de vajon kit érdekel egy megtépázott testület döntése? 

Mivel a válság legsúlyosabb tételében, a szexuális visszaélések kérdéskörében a vádlott nem akadémikus volt („csak” férj, barát és támogatott), egyre inkább önálló életet élt ez a szál. Aztán 2018 decemberében itt is megszületett az elmarasztaló bírósági ítélet, ezzel pedig a közérdekűbb, hír értékű események sora lezárult, a téma szép lassan kikopott a médiából.
Ahogy a legtöbb testületre, az Akadémiára is igaz a klasszikus állítás: akkor működik jól, ha nem látszik. A tagok valószínűleg ezért kellemesnek találják a viszonylagos érdektelenséget. Ám ha összehasonlítjuk a két évvel ezelőtti pezsgést a jelenlegi teljes némasággal, le kell vonnunk a következtetést: a kompromittálódott testülettel foglalkozni senkinek nem éri meg.
Néhány mondat erejéig érdemes felidézni, hogy micsoda érdeklődés övezte az Akadémia munkáját két évvel ezelőttig. A rendkívül szimpatikus és nyitott Peter Englund főtitkársága sok hívet szerzett, Sara Danius színes egyéniségével pedig a sztárkultuszig emelkedett. Mindketten példaképpé váltak, minden mozdulatukat, félmondatukat ezrek értelmezgették.
Most csend van.
A nagyközönség figyelmét a Nobel-békedíj köti le. Sokan szeretnék, ha Greta Thunberg megkapná ezt az elismerést.
Ez is szerencséje az Akadémiának.
Szeptember 28-án jelentek meg az első fogadási lehetőségek is csak, ami rendkívül kései, ugyanakkor úgy tűnik, ébredezik mégis valami.

190929-nobelodds-uni.jpg

Másrészt persze nincs is olyan késő.
Az Akadémia honlapján az éves menetrendet illetően ez szerepel: a Nobel-díjat illetően a szeptember 15-ét követő első kedden gyűlnek először össze az akadémikusok, és legalább három ilyen keddi összejövetel szükséges a döntéshez. A díjazott mögött az akadémikusok több mint felének fel kell sorakoznia.
Idén ez az első kedd 17-re esett. Időben vagyunk.

A rajongók, irodalomszeretők persze azért szeretnek spekulálni. A nagyobb távolságra állókat pedig soha nem is érdekelte igazán a Svéd Akadémia. Vagyis szép csendben azért mégiscsak mindenki egyre kíváncsibb, melyik két írót nevezi meg idén az Akadémia. A kíváncsiságot pedig egyre növekvő elvárások kísérik. Bárkiben felmerülhet, hogy az Akadémiának jóvá kell tennie a bűnöket, és elsősorban ezt azzal fejezhetné ki, ha legalább az egyik díjazott nő lenne.
Másrészt az is elvárás, hogy két angol nyelvű után most egyik díjazott se legyen angol anyanyelvű.
Bizony, sokaknak talán meglepő, hogy vannak elvárások. Nyilván a zsűrihez kevéssé érnek ezek el, de a díj megítélését mégiscsak befolyásolja, hogy mennyire illeszkednek majd a választott személyek az előzetes elvárásokhoz.
Az is kérdés, hogy viszonyul-e valahogy az Akadémia a 2018-ban átadott, pótlólagos díjhoz (Den nya akademiens litteraturpris), melyet Maryse Condé kapott meg. A kezdeményezés egy évre szólt, és óriási gesztus lenne, ha az Akadémia ezt a döntést mintegy kötelezőnek érezné magára.
Ezen a ponton egyébként nem világos, hogy a 2018-as díjazottat kiválasztották, csak a megerősítő szavazás nem történt meg akkor, vagy őt is idén választották ki. Ebben a cikkemben látszik, hogy a döntést előkészítő és így meghatározó bizottságról 2019 márciusában is az szerepelt, hogy ők felelősek a '18-as döntésért, míg jelenleg a '19-essel kapcsolatos infók vannak fent:

nobcommittee-19.jpg

A közszájon forgó esélyesek neve nem változott meg alapjaiban, de azt figyelembe véve, hogy a két díjazott személyével mindenképpen új korszak kezdődik, tulajdonképpen bármi megtörténhet.
Addig is azért lehet tippelgetni, izgulni, no meg sokat olvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr10015182246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása