A vatikáni közéletben, 2021-re visszatekintve, a Ferenc pápa lemondásával kapcsolatos találgatások felerősödése volt az egyik legfontosabb jelenség. Jó ideje nem foglalkozott ezzel senki, ám a nyár folyamán Ferenc pápa komoly műtéten esett át.[i] A kórházi kezelés közben azonnal felmerült a kérdés, vajon küszöbön áll-e a lemondása, és természetesen felerősödtek az utódlással kapcsolatos találgatások is.[ii] Azóta egyre világosabban látszik a válasz: Ferenc pápának esze ágában sincs visszavonulni. Fizikailag kiváló egészségnek örvend, utazásokat vállal, komoly jelentőségű találkozókon vesz részt, és a hosszabb távú terveiről is nyilatkozik.
Cikkemben arra a kérdésre keresek választ, miért tűnhetett megalapozottnak a lemondással kapcsolatos várakozás, illetve azt is körüljárom, miért nem számítok rá mégsem a közeljövőben.

Ahhoz képest, hogy a modern pápaság történetében XVI. Benedek mondott le elsőként, és hogy ez akkor mennyire meglepte a közvéleményt [iii], mostanra mindenki teljesen természetesnek tartja, sőt szinte elvárja, hogy a pápák is vonuljanak vissza.
A gondolat azért válhatott ilyen magától értetődővé, mert a katolikus egyházban egyébként teljesen általános a püspökök és kúriai vezetők lemondása.
Az egyház modernkori reformját beindító II. vatikáni zsinathoz kapcsolódva, VI. Pál pápa Ecclesiae Sanctae című ún. motu propriójában, azaz egyházszervezeti rendelkezésében meghatározta a katolikus felsővezetők visszavonulási korhatárát: a 75. évük betöltésekor be kell nyújtaniuk a pápának a lemondásukat.
Ez a generációváltás felgyorsításával elsősorban a reformok elősegítését szolgálta, de az egyre javuló életkilátásokra adott reakcióként is értelmezhető. A 20. század közepére már komolyan érződött az a máig tartó folyamat, amelynek során az egészségügyi és életmódbeli változások következtében a várható élettartam megnövekedett, és az életminőség is javult. Ez egyre gyakrabban eredményezett olyan helyzeteket, amelyek során akár komoly ápolásra szorulók vagy éppen viszonylag jó állapotban lévő, de cselekvőképességükben már korlátozottabb személyek birtokoltak pozíciókat. Így még ha nem is a „régi idők” szellemében gondolkodtak, akkor is lassították az egyháznak mint szervezetnek a megújulását.
Az önkéntes lemondás a pápának is hagy némi mozgásteret, ugyanis neki ezt nem kötelező elfogadnia, tehát ha megoldottnak látja az utódlás kérdését, akkor elfogadja, de például a 75 év fölötti személy aktuális tevékenységét folytatásra érdemesnek is tarthatja.[iv]
Ezt egészítette ki az Ingravescentem aetatem 1970 novemberében, amely a 80. életévhez tett egy újabb mérföldkövet. Ekkor már elvileg minden hivatalos címet el kell engedni (ebben vannak/lehetnek kivételek), és ami talán fontosabb: a pápaválasztásban csak azok a bíborosok vehetnek részt, akik nem töltötték be a pápai pozíció megüresedésekor a 80. életévüket. Ez áttételesen azt is jelenti, hogy a kimaradókból már nem lehet pápa.

75 – 80 – ?

Ennek az egyszerű sornak a leglogikusabb folytatása a 85 lenne. Miért is ne lehetne azt mondani, hogy a pápa is vonuljon vissza, ha betöltötte a 85. életévét?
XVI. Benedek 2013. február 11-én a korábban említett motu proprio kezdőszavaival vezette fel lemondását.[v] 1927. április 16-án született, vagyis a 86-ot nem töltötte még be.
Ezzel szinte nyomasztó precedenst teremtett, mintegy kitéve az utódokat annak a kérdésnek, hogy ha elhagyják a 86-ot, akkor miért nem mondanak le.
Természetesen a pápa fölötte áll a számonkérésnek, minden a saját döntésére, belátására van bízva, ám Ferenc pápa is felkészülhet rá, hogy 2022. december 17-hez, vagyis a 86. születésnapjához közeledve egyre többször merül fel és talán egyre sürgetőbben ez a kérdés…

Mit szól ehhez Ferenc pápa?

A szervezeti okok mellett a másik, hangsúlyos ok, hogy Ferenc pápa is többször mondott olyasmit, ami a lemondásra való hajlandóságát bizonyította.
Fontos azonban közelebbről megvizsgálni ezeket a szóbeli megnyilatkozásokat. Gyakorta hivatkoznak egy 2014-es nyilatkozatra, amelyből a Guardian cikke alapján két mondatot emelek ki: [vi.a és b]

„I know it will last only a short time. Two or three years and then I'll be off to the Father's house”.
„You may ask me what if one day I don’t feel able to keep going. I would do the same thing.”

Az idősebb ismerőseimmel való találkozások világítottak rá arra, hogy mindannyian 3-4 évre tervezünk előre. A fiatalabbak az energiabefektetéseik következményeit hosszabb életpályára kivetítik, az idősebbek viszont hajlamosabbak utolsó szakaszként tekinteni a belátható időtartamra. Vagyis nem dimenzionálnám túl ezt az örökké rövid előretekintést. A pápa a későbbiek folyamán is általában mindössze az előtte álló 2-3 évről beszélt…
Ami a második mondatot illeti, abból inkább az következik, hogy nem az életkorát fogja nézni, hanem a lelki és fizikai erejét.
2021 elején is mondott olyasmit, amit ebben a szellemben lehet értelmezni. A halálát úgy látja maga előtt, hogy Rómában fogja érni őt – vagy aktív, vagy emeritus pápaként.[vii]
Én hajlamos vagyok úgy értelmezni ezt, hogy emeritusként nem kényelemből marad Rómában, hanem egészségügyileg nem lesz már alkalmas nagyobb utazásokra. Persze ebbe az is belefér, hogy egészséges lesz, csak már a kormányzáshoz nem érez magában elég erőt – ahogy azt a Guardian által közzétett videófelvételen is hallani tőle.
A végkövetkeztetéshez tulajdonképpen csak azt kellene megnéznünk, hogy milyen terveket emleget mostanság Ferenc pápa?
A 2022-es tervezett, talán Magyarországot is érintő utazásairól beszél néha, de bennünket olyasmi érdekelhet, ami a 86. születésnapja után következhet.
Éppen most indult el a nagyszabású szinodális folyamat, amely egy két évre elnyúló, háromlépcsős zsinatnak tekinthető.[viii] Ennek forradalmisága abban rejlik, hogy a hívőktől a pápáig mindenkit résztvevőnek tekint. Ez bizony 2023 végéig eltart! Gondolhatjuk-e, hogy Ferenc pápa ne akarná mindvégig szemmel tartani ezt az óriási és különleges folyamatot?
Ugyan lehet erre is mondani, hogy a pandémia miatt a tervezetthez képest egy évet csúszott, így, ha Ferenc pápa mégsem mondana le a 86. születésnapja előtt, akkor ráfoghatjuk, ő is vis maiorként beszámította ezt a pandémiás évet, azaz majd biztosan a 87. előtt fog lemondani.

Emeritus pápák árnyékában

A saját állapotán kívül még biztosan van egy nagyon fontos szempont, amit Ferenc pápa figyelembe vesz. Aligha kívánja azt utódjának, hogy két emeritus pápával a háttérben kelljen vezetnie az egyházat.
Az, hogy egynél több pápa van életben, magában foglal némi bizonytalanságot. A mindenkori pápa az abszolút vezető, aki nem csak világi értelemben tekinthető hatalmasságnak, hanem spirituális, transzcendens értelemben is. Még ha előbbiről le is mond, kérdéses, hogy utóbbiról le tud-e mondani. Megnyilvánulásai vajon lemondása után elveszítik a kiválasztottság adta erőt? Tévedhetetlensége a pozíciójához kötött, és mivel már többé nem az egyház feje, ezért utódjára szállt át?
Kétségtelenül lehet ezt szabályozni, ugyanakkor pápának lenni mindennél többet jelent, és az életben lévő pápa kikerülhetetlenül jelentőséggel bír – akár szól, akár hallgat.
Többször merült fel, hogy valamiképpen szabályozni kellene az emeritus pápa helyzetét, de szinte biztos vagyok benne, hogy Ferenc pápa nem akarja szabályozni elődjét, és valamiképpen kemény diót jelent annak következetes végiggondolása, hogy milyen adottságok, jogok, tulajdonságok nem veszhetnek el egy lemondástól.
Tanúi lehettünk az elmúlt években, hogy milyen helyzetek alakultak ki. XVI. Benedek megnyilvánulásai pápai erővel terjedtek el, de ha nem szólalt meg, akkor is lehetett rá úgy tekinteni, mint aki az időrendi elsőség okán adott esetben beavatkozik az egyházi ügyekbe.
Miután ezt Ferenc megtapasztalta, egyrészt a tisztelet jegyében is vár elődje halálára, másrészt utódja iránti szeretetből is kerülné, hogy szabályozatlanság miatt őt már két élőhöz mérjék. Nem tudhatjuk, milyen állapotban van ez a szabályozás, de könnyen elképzelhető, hogy Ferencnek nem lesz módja tiszta helyzetben dönteni. Biztos vagyok benne, hogy könnyebben döntene, ha utódját nem kellene magával is pluszban terhelnie, illetve ha saját életét kellene csak szabályoznia, az elődjéét nem.

A bíborosi testület létszáma

Van egy határszám, amiről korábban is írtam, hogy kőbe nincs azért vésve: 120 főben van afféle tanács jellegű szinten maximalizálva a pápaválasztó bíborosok száma. A mai napon (2022. január 30.) 119 választó és választható bíboros van. Már régebb óta gyakorlat, hogy a pápák előregondolkodnak, azaz például tudható, hogy 2022-ben 10 bíboros tölti be a 80-at. Emellett sajnos lehet kalkulálni néhány halálesettel is, ezért 2021 végén akár 12-13 választó bíborost is ki lehetett volna már nevezni.
Ferenc összesen 7 konzisztóriumot, bíborosi kinevezést tartott. 2014-től kezdődően a 2021-es év volt az első, amikor ez kimaradt. Igaz ugyan, hogy az egyes alkalmak nem szisztematikus távolságra voltak egymástól: a) a legrövidebb különbség kétszer is pontosan egy év volt (2014/15; 2017/18); b) a legtöbb eltelt idő 19 hónap volt (2015/16). Az utolsó, 7. konklávé dátuma 2020. november 28. volt, vagyis így 14 hónap után mindenképpen kilátásban van a következő konzisztórium kiírása.
Ami a konzisztóriumok előtti létszámokat illeti, azok sorrendben a következők: 106, 110, 108, 116, 114, 118, 119.
Látható, hogy az idő előrehaladtával egyre magasabbak a számok, így ezek alapján is bármelyik pillanatban számíthatunk egy újabb időpont kihirdetésére.
Ha ez megtörténik, annak nem tulajdonítok döntő jelentőséget. Ellenben minél több idő telik el akár most, akár majd ezt követően konzisztórium nélkül, annál valószínűbbnek látszik egy különös együttállás létrejötte.
A Sixtus-kápolnába való bevonulást a bíborosok helyzetértékelő megbeszélései előzik meg. Ezeken kirajzolódnak az Egyház feladatai, illetve a pápaesélyesek köre is leszűkül. Én úgy vélem, hogy eredetileg nem véletlenül volt megcélozva 2022 októbere. A római zsinattal tulajdonképpen Ferenc pápa végigvitte a megválasztása előtti tárgyalások során kibontakozó feladatokat. A zsinat kiváló alkalom lett volna egy hasonló szellemű, következő pápaságot előkészítő megbeszélésre, és még a 86. szülinapja előtt le is mondhatott volna. Nagyon, de nagyon kis esélyt látok, hogy Ferenc pápa ezt a feladatot menetközben másnak adja át, ellenben annál többet arra, hogy 2023 végén megtegye ezt.
Azt gondolom, a konzisztóriumokat, illetve ezen keresztül az aktuális létszámot figyelve biztosabban tippelhetünk majd a visszavonulással kapcsolatban.

A fentiek ismeretében azért kíváncsian várom 2022 végét, hogy vajon az őszi hónapokban lemond-e Ferenc pápa, úgy, hogy a karácsonyi ünnepekre már utódja léphessen ki a hívek elé, vagy még kivár. Én utóbbira tippelek most. Úgy látom, ha az egészsége hirtelen és látványosan nem romlik le, továbbra is rendületlenül teszi a dolgát.
Egy biztos, innentől ha lemond, azon lepődünk meg, ha nem mond le, akkor azon… Vagyis egyiken sem, mert most már mindkét eshetőségre felkészültünk. 

[i] https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2021-07/pope-francis-doing-well-after-surgery.html (Ell.: 2021.10.23.)

[ii] https://www.thetimes.co.uk/article/as-frail-pope-recovers-catholics-ask-whos-next-in-line-kkjv5fqq0 (Ell.: 2021.10.23.)

[iii] "It was a bolt out of the blue," Italian cardinal Angelo Sodano, the dean of the College of Cardinals, said. https://www.seeker.com/pope-benedict-xvi-resigns-in-rare-move-1767181420.html (Ell.: 2021.10.23.)

[iv] Itt található a 75 év feletti, vissza nem vonultak listája: http://www.gcatholic.org/hierarchy/bishops-age75.htm (Ell.: 2021.10.23.)

[v] https://www.catholicnewsagency.com/news/28994/journalist-who-broke-news-of-resignation-recalls-her-panic (Ell.: 2021.10.23.)

[vi] https://www.theguardian.com/world/video/2014/aug/19/pope-francis-death-retirement-video és https://www.theguardian.com/world/2014/aug/19/pope-francis-expects-live-two-three-years-may-retire (Ell.: 2021.10.23.)

[vii] https://catholicreview.org/in-interview-pope-says-he-will-remain-in-rome-until-death/ (Ell.: 2021.10.23.)

[viii] https://ujvarosonline.hu/tarsadalom/ferenc-papa-tortenelmi-ujitasa-puspoki-szinodus-isten-egesz-nepevel?fbclid=IwAR1ZiVz0TQlSFF3xJBHsOxAf-UmUW16mZAOLjknnSOs5uCPBEM9_m7mqPGA

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1816969456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.01.31. 10:43:32

Egy kihalóban lévő vallásnak, mítosznak, hülyítésnek ... nem nagyon van már szüksége pápára ... sem papokra ...

Tömeges kigyógyulások Isten mémből
vilagnezet.blog.hu/2020/10/14/tomeges_kigyogyulasok_isten_membol

funfun 2022.01.31. 11:22:46

"a pápának is hagy némi mozgásteret" - a mindenkori pápa a jogalkotó, tehát ő fölötte áll minden egyházi törvénynek, hozhat újat, törölhet el régit. Vagyis őt nem köti az egyházi törvénykönyv. Se zsinat, se semmi nem kell hozzá, hogy törvényt alkosson.

A 80. életévüket betöltött bíborosok valóban nem vehetnek részt a konklávén (aktív választójog), de pápává választhatók (passzív választójog). Rájuk nézve is él a szabály, hogy a választást el is kell fogadni, tehát életkortól függetlenül bárkit is választanak meg, a beleegyezése szükséges, hogy Róma püspöke, azaz pápa legyen.

Majnek Antal kárpátaljai püspök lemondását a napokban fogadta el a pápa, ő csak a 70. évét töltötte be. Semmi információt nem találtam, mi a lemondásnak és elfogadásnak oka. Betegség szokott lenni vagy egyházfegyelmi ok leginkább.

funfun 2022.01.31. 11:25:23

"Egy kihalóban lévő vallásnak" - megnevettettél, köszi. Csak a katolikus egyháznak 1,3-1,4 milliárd megkeresztelt tagja van a világon,a többi keresztény felekezetet nem számolva.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.01.31. 11:49:24

@funfun:
Annak hazudva ... töredéke sincs a valóságban. Egy adott beavatási szertartáson - pláne csecsemőkorban - való részvétel semmit sem jelent. Ja a kisdobos avatáson részt vettek, akkor mint kommunisták???

Hahahhahhahhaaaa Bruhahahaaaaaa... :-)

Könyvélvező 2022.01.31. 13:35:23

@funfun: Köszönöm a hasznos kiegészítéseket! Valóban úgy fogalmaztam, mintha csak a választó bíborosok lennének elérhetőek - valójában ennél jóval bővebb a választhatók köre.

A pápa mozgásterénél úgy értettem, hogy itt az érvényben lévő szabályozást sem kell felülírnia. És valóban, a lemondások, illetve a lemondások el nem fogadása nem túl transzparensen szokott történni.
süti beállítások módosítása