Orosz Istvánról írok egyfolytában, és ki más illene jobban a sorba, mint Berény Róbert, aki egy plakátjával szintén a magyar történelem elemi részévé vált. Fegyverbe! Fegyverbe! – harsogja furcsa szögbe szétfeszülő ajkaival a proletár. A Tanácsköztársaság bukása után azonnal el is kellett hagynia az országot, és Németországban töltött majdnem két évtizedet.
Festői hírneve azonban inkább a Párizsban eltöltött ifjúságának, illetve a Nyolcak avantgárd festő-, vagy inkább művészeti csoportnak köszönhető. Aztán 48-tól végre a Képzőn taníthatott, és talán még az is szerencse, hogy 53-ban meghalt, s nem élte meg az 56-hoz kapcsolódó eseményeket. Közben pedig nem mellesleg megfestette Bartókot, Weiner Leót, Pór Bertalant, Ignotust.
Szóval tévedés ne essék: egy ő a legnagyobbak közül.

Lenyűgöz így az a merészség, amivel egy ily ismert nevet hamisítanak.
A következő képet találtam a vaterán:

Az eredeti pedig a Szombathelyi Képtárban található (lásd):

 

Ahogy szoktam, ezt ismét csak azért mutatom meg, mert tetszik a másolat is. Nem csak a keménykedés miatt, utólagosan belelátva mondom, hogy az eredetin még a gyenge fénykép alapján is látszik a kidolgozottság, a részletekbe menő finomság, az ívek kecsessége – míg a másolat ezekkel az erényekkel nem büszkélkedhet: szögletesebb, elnagyoltabb, földhözragadtabb.
Mondhatnám, csellózni lehet a különbséget, de azért mindennek ellenére ez mégsem rossz: még így is jó ránézni.
Kíváncsi vagyok, hogyan alakul a licit. (link)
És szerintem Robi is izgul, mi sül ki ebből...

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr984498620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

troutman 2012.05.11. 00:44:35

"Lenyűgöz így az a merészség, amivel egy ily ismert nevet hamisítanak."

Gyors megszámoltam: a termékkiemelt, 1 forintos aukciókat. 4 oldalon 52 hamisítvány, a legnagyobb nevektől. Nagybánya, Nyolcak, Gresham-kör, minden.:)
Meg persze a szokásos Mednyánszkyk, Scheiberek, Lotz, ilyesmi. Maticskától mindjárt három kép is, pedig az egész életmű áll talán ha 100 képből. És a tisztelt publikum licitál a világba...

Mondjuk arra még mindig nem sikerült rájönnöm, mi a francot csinál valaki egy ilyen katasztrofálisan megfestett Berény-hamisítvánnyal. Kiteszi otthon, és dicsekszik vele?
Bevallom, az a lehetőség, hogy esetleg nem a név miatt veszik, hanem mert tetszik, eddig fel sem merült bennem (és nem is nagyon hiszem, hogy így lenen),
csak most, hogy téged olvaslak. Te tényleg elnézegetnéd a faladon ezt a képet? Nem piszkálni akarlak, komolyan kíváncsi vagyok.

Könyvélvező 2012.05.13. 13:38:16

@troutman: Én nem vagyok olyan szinten képzett, hogy ne tetszene. Úgy, hogy az eredetit is láttam, persze más a helyzet... De az ízlés közegfüggő. A sok vaterás vacak között ezek a másolatok kiemelkedőek. Ha sokat nézegetem az oldalt, ezeken fennakadok. A Scheiber-utánzatok szörnyűek, de ez a Berény csak közepes, ami egy műveletlenebb szem számára már kielégítő. Szóval aki sok jót lát, az máshonnan nézi a világot.

troutman 2012.05.13. 18:39:09

@Könyvélvező: hm... Érdekes. Nem hittem volna, hogy ezekre esetleg valamiféle esztétikai megfontolásból is licitálhat valaki. Köszi, hogy erre rávilágítottál.:)

borsocska2 2012.05.19. 17:16:11

Egy valamit mindenki elfelejt nagy buzgalmában.Lehet, hogy a Szombathelyi Képtárban található Berény Róbert Fekvő nő a hamis festmény!
Volt van, van már ilyen. A Kieselbach galéria jeles művészettörténésze egyik bejegyzésében ír arról, hogy az egyik nagy szlovák galéria, múzeum milyen sok hamis képet őriz az egyik nagy magyar festőművész alkotásaiként.

borsocska2 2012.05.19. 17:20:22

Mellesleg a Szombathelyi Képtár Berény festménye nem is igazán Berény Róbert stílusára vall. Sokkal inkább a hamisnak titulált kép!

troutman 2012.05.31. 22:01:33

@borsocska2: Ezt a szemetet nem illik egy interneten említeni Berénnyel. Kb. ugyan az a kategória, mint amilyen képeket Molnos citál az általad említett cikk elején. A nagy "szlovák galéria", az a szabadkai Perčić-gyűjtemény. Nos, az valóban kemény matéria. A magyar anyag olyan szinten teli van gagyi hamisítványokkal, hogy az elképzelhetetlen.
süti beállítások módosítása