A fogyasztói társadalom ellen

Ha az ember filozófiáról szóló könyvet nyit ki (már ha egyáltalán ki meri nyitni), akkor arra számít, hogy minden a görögökkel kezdődött. És akkor jön a litánia, hogy a történelemben okosabbnál okosabb filozófusok követték egymást, úgyhogy fület, farkat be, és gyerünk, polcoljuk fel a bölcsességeket.
Xavier Rubert de Ventós könyve azonban egyáltalán nem ilyen.
Itt a gyerekekkel kezdődik minden, meg a kávéval. Bizony!

Vannak a gyerekek, akik mindig és mindenütt meg tudják, meg merik kérdezni: miért? Velük szemben meg vannak a felnőttek (nem leszek képmutató: én is), akik előre csomagolt válaszaikból igyekeznek fölépíteni az életüket. A kávé meg úgy kerül a történetbe, hogy a mi hősünk a repülőgépen nem találta a kávéhoz a tejszínes dobozkát. Majd mikor segélykérően a sztyuvihoz fordult, az kicsit lesajnálva rámutatott az egyik kis tasakra, amin ez díszelgett: A KÁVÉHOZ. Íme, az előre csomagolt gondolatok.
Jó, megértem én, ő is, hogy az életben annyi az inger, annyi a benyomás, nem árt egy kis kikapcsolódás, nem árt, ha az embernek nem kell gondolatban kettőt lépnie, s végigmenni azon az úton, hogy jó, kávé, akkor abba kell cukor, hm, hányat is rakjak bele... Hanem csak a kész tartalmat belezúdítani, mert odarakták. Vagy a zeneboltba nem konkrét elképzeléssel, fárasztó gondolkodásvággyal kell belépni, hanem lazán odamenni a Kikapcsolódás vagy a Nosztalgia polchoz, és levenni a kikészített terméket.
Na, igen, de hol a határ? Esetleg ott, hogy az amcsi egyetemisták már a "Hogyan éljünk külföldön" c. tárgyat is tanulhatják?
Vagyis jobb örök harcban állni az elkényelmesítő fogyasztói társadalommal, s örökké kérdezni, kérdezni és újra csak kérdezni.
Rubert de Ventós tehát nem a filozófiai tanulmányok jegyében írta meg ezt a kis könyvét, hanem a legjobb filozófiai hagyomány, a bölcsesség, a gondolkodás szeretete jegyében. Csak frissen!
---
Xavier Rubert de Ventós: Minek filozofálni?
Eredeti cím: Per què filosofia?
Fordította: Béres András – Fokasz Mária
182 oldal, 2500 Ft
Typotex, 2008
ISBN 978-963-279-006-0

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr161560959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.