Ahogy 2016-ban, úgy idén is ismertetem az irodalmi Nobel-díj esélyeseire köthető fogadásokat a tavalyi év, különösen a zárás fényében. Elsősorban a brit Ladbrokes oddsaival foglalkozom (így a UK-számokat használom: az EU-s = brit + 1), de esetlegesen kitekintek a svéd kötődésű Unibetre is.

Szeptember elején indul az igazi fogadási időszak, amikor nagyjából egy hónap áll a szerencsekísértők rendelkezésére.
Általában az előző évi zárást láthatjuk viszont, kisebb konszolidációval, ui. az utolsó 24 óra mindig heves szokott lenni. Nem árt kicsit visszahúzni mindent az elképzelt realitás talajára.
Az idei év érdekessége, hogy ezt a konszolidált listát annyira kiérlelte a Ladbrokes, hogy a szept. 8-i közzététel óta egész szeptemberben hozzá sem nyúlt.

I. A dobogó

Murakami Haruki évek óta az élmezőnyben szerepel, és már ki tudja, hányan kaptak mellőle Nobel-díjat. Nehéz is lenne mit mondani az esélyeiről. Ngugi Wa Thiong'o tavaly mögüle indult, és október 7-én mintegy varázsütésre cseréltek helyet. Az utolsó napon a kenyai íróra már csak 7/2-ben lehetett fogadni, és a mostani 4/1 nagyon-nagyon erős indítás.
Azért az Unibet vicces ellenpontot szolgáltat: itt NWT-nél 5/1, míg Murakami Haruknál csupán 3/2 áll!
Tavaly Philip Roth indult 3.-ként, de hamar 10-es szorzó fölé szorult. A tavalyi 12-ből idénre (az előző évi amerikai díjazott fényében érthetően) 25 lett, és meglepődnék, ha onnan előrébb tudna jönni.
Helyette Margaret Atwood van a 3. helyen. Róla bővebben írtam, már csak azért is, mert tavaly mindvégig nagyon hátul szerénykedett, és a 66-os évzáró szorzóról 6-ra ugrani nem mindennapi mutatvány. Leginkább A szolgálólány meséjéből készített sorozat irányíthatta rá ismételten a figyelmet, meg az, hogy a Frankfurti könyvvásáron megkapja a német könyvkiadók békedíját – de itt tényleg nem akarom folytatni, ha már egyszer leírtam. 

Ngugi Wa Thiong'o: 4/1
Murakami Haruki: 5/1
Margaret Atwood: 6/1 

A tavalyi jóslat életben maradt, mert Bob Dylan díját még mindig kicsit zárójelesen kezelik, ezért idén is eléggé (bár nem ugyanannyira, mint tavaly) mindenki vagy arra számít, hogy a) bárki, csak ez a három nem nyer; b) ha közülük valamelyik, akkor az Ngugi Wa Thiong'o lesz.

II. A tízes lista

Ez a kategóriaelnevezés direkten kétértelmű: itt a fogadási lista első 4–10. helyezettje szokott szerepelni, és az ő szorzóik többnyire 10 és 20 közé esnek, de mindenképpen 30 alattiak. Idén azonban ez nem állja meg a helyét.
2015-ben szeptember végén az első tíz határa éppen 20/1-nél húzódott; 2016-ban 25/1-nél – most a 10. helyezett Ko Unra mindössze 16-os szorzóval lehet fogadni.
30 alatti szorzóval pedig már most 21 név szerepel – éppen annyi, amennyi 2016-ban a zárás délelőttjén!

4) Ámosz Oz, Claudio Magris, Javier Marías: 10/1
7) Adonisz: 12/1
8) Don De Lillo, Yan Lianke: 14/1
10) Ko Un: 16/1
11) Jon Fosse: 18/1
12) António Lobo Antunes; Cesar Aira, Ismail Kadare, Krasznahorkai: 20/1
16) Yehoshua, Kahneman, Oates, Handke, Roth: 25/1
21) Nádas Péter: 28/1

Általánosságban elmondható, hogy alacsonyabbak az oddsok. Akik tavaly befértek ebbe a kategóriába, azok is itt maradtak, de jöttek új nevek is. Nagy a bizonytalanság a díj jövőjét (jelenét) illetően, és nagy átalakulás zajlik több szempontból is.
Tavaly év közben is jelentek meg új nevek, azóta 5 még mindig fogadható személy elhunyt, Sara Danius főtitkársága, a díjazottak körének lehetséges kiterjesztései egyaránt formálták a listát. Ezek a szempontok összeadódnak, és a régi az új mellett egyforma erővel van jelen. Nádas, Handke, Kadare olyan klasszikusok, akiket továbbra is esélyesként kell számon tartani. Ők ugyan a régi nomenklatúrához tartoznak, de esélyességüket nem írták felül új szempontok. Ámosz Oz vagy Claudio Magris viszont jobban illeszkedik az elképzelt irányvonalhoz. Idén a le- és a felszálló ág tagjai egyenrangúak még.
Egy kicsit mindenki arra számít, hogy Ngugi nyer (az ő díja Dylan díjának az ellenszolgáltatása lenne), ami azt jelentené, hogy jövőre is a pillanatnyi helyzet marad érvényben.
Ha nem ő nyer, akkor az átrendeződés folytatódni fog, és akkor már jövőre kialakulhat egy újabb egységes névcsomag, amelyben már nem le- meg feltartókról beszélünk.
Én erre már idén is számítottam, de a Ladbrokesnál ölbe tett kézzel ülnek, kivárnak, és egész szeptemberben hozzá sem nyúltak az oddsokhoz.

III. A 33-asok

Szoktam még beszélni a 33-asokról. Ők eléggé elöl vannak általában, de mint mondtam, most minden szorzó alacsonyabb, és ez a kategória most igazából a 20 és 30 közöttieké kellene legyen. Tíz szerző tartozik ide, és egy-kettő előrébb is fog lépni. Lehetne foglalkozni velük részletesen is, de egyelőre nem látom értelmét.
Igazából csak azt akarom mondani, hogy az 50-es szorzóból is szokott néha előtörni valaki, akár a tavalyi győztes Dylan, tehát ennyi erővel a lista minden tagját megnézhetnénk.

Meglátjuk, hogy mit hoz nekünk október.

---

Ladbrokes, 2017. szeptember 8.

4/1 Ngugi Wa Thiong'o
5/1 Haruki Murakami
6/1 Margaret Atwood
10/1 Amos Oz, Claudio Magris, Javier Marias
12/1 Adunis
14/1 Don DeLilo [sic], Yan Lianke
16/1 Ko Un
18/1 Jon Fosse
20/1 Antonio Lobo Antunes, Cesar Aira, Ismail Kadare, Laszlo Krasznahorkai
25/1 Abraham B Yehoshua, Daniel Kahneman, Joyce Carol Oates, Peter Handke. Philip Roth
28/1 Peter Nadas
33/1 Adam Zagajewski, David Grossman, Doris Kareva, John Banville, Juan Marse, Kjell Askildsen, Merethe Lindstrom, Mia Couto, Mircea Cartarescu, Ursula Le Guin
50/1 Colm Toibin, Gerald Murnane, Jaan Kaplinski, Jussi Adler-Olsen, Leonard Nolens, Les Murray, Lydia Davis, Marilynne Robinson, Milan Kundera, Navid Kermani, Nawal El Saadawi, Olga Tokarczuk, Yevgeniy Yevtushenko
66/1 Bei Dao, Cees Nooteboom, Charles Portis, Cormac McCarthy, Darcia Maraini, David Malouf, Eduardo Mendoza-Garriga, Elena Ferrante, Enrique Vila-Matas, Joan Didion, Juan Goytisolo, Julian Barnes, Karol [sic] Schoeman, Nuruddin Farah, Paul Muldoon, Peter Carey, Rohinton Mistry, Thomas Pynchon, Tom Stoppard, William Trevor
80/1 Richard Ford, Salman Rushdie
100/1 A S Byatt, Don Patterson, F Sioni Jose, Hilary Mantel, James Kelman. John Ashbery. Kamau Brathwaite, Karl Ove Knausgard

elhunyt; új belépő;

észrevételek a nyitáshoz:

  • létszám: tavaly 63 névvel indult, 72-vel zárt: -1 Bob Dylan; +2 új belépő > most 73-mal indul
  • a listáról 5 szerző hunyt el évközben
  • különbségek Unibetnél (9/20-tól van átfogó lista, előtte 21 név a 100-as oddsig):
    • előtte 2 nem szerepelt Ladbrokesnál: Dubravka Ugrešic; Tahar Ben Jelloun
    • 20-ától (43 db): + Jeanette Winterson; Michel Houellebecq; Sirkka Turkka; Tua Forsström
    • 9/26 (44 db): John le Carré

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr3312915089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása