A 2015-ös irodalmi Nobel-díj kapcsán írott sorozatom második részét a sok szempontból az origóban lévő Európának szentelem.

country-map.jpg

Ó, az öreg kontinens!
Tavaly francia nyertes volt. Utána az amerikaiak szóvá is tették az Akadémia eurofiliáját… Ha nekik onnan egy egységnek tűnünk, hát ők is nekünk: az Akadémia részéről ezek után emlékeztették őket Munróra, aki ugyan kanadai, de angolul ír…
Persze igazuk van, hiszen míg régebben klasszikus amerikai írók is kaptak Nobelt, egy idő után egyre inkább a betelepült írókra helyeződött a hangsúly, aztán szépen teljes egészében kiestek a pikszisből.
Meg különben is, Svédországból nézve Európa nagyobbnak látszik. Logikus, nem?
Szóval európai győztes lesz, nem igaz?
De mi is a helyzet az európaiakkal?

Bár most éppen egy európai vezeti a Ladbrokes fogadási listáját (Alekszijevics 5/1), az európaiak általában a tömör és messziről elemezhetetlen üldözőbolyt alkotják. Összességében esélyesebbek mindenkinél, ugyanakkor egyénenként nem olyan átütően sikeresek, így mindannyian rá is szorulnak egy efféle gesztusra. Vagyis könnyen lehet, hogy a kontinens egy írója győz, de hogy ki…

Tőlünk ott van a tényleg nem esélytelen Nádas (25/1), és most már Krasznahorkai is (50/1).
De haladjunk sorban: tehát Alekszijevics vezet. A 2. eu-i a másik Man Booker-es: az albán Ismail Kadare 16/1-gyel a 6. fogadási kategóriában, a 7.-ben (20/1) pedig két nagy európai név. Ők néhány szót érdemelnek:
mindketten megkapták már a norvég nemzetközi Ibsen-díjat, ám van egy nagy-nagy különbség közöttük…
Szokás mondani, hogy az Akadémia nem díjazza a politikai szerepvállalást – de ez nem igaz. Az viszont igaz, hogy nem díjazza, ha valaki evidensen a rossz oldalra áll. Peter Handke pedig erősen Slobodan Milošević pártján volt (no meg a temetésén mondott díszbeszédet).
Ehhez képest Jon Fosse egyénisége, témaválasztása igazán Nobel-kompatibilis – én őt tartom a legnagyobb európai esélyesnek. Még ha majd csak öt év múlva is lesz ő a díjazott.
Nádas tehát a 8. fogadási kategóriában van, és vele együtt még az eu-i kultúrkörből a szintén régóta listás Ámosz Oz (Izrael).
A 9.-ben (33/1) találjuk az ír John Banville-t, akit én hosszú távon szintén esélyesebbnek tartok ennél, ill. rajta kívül a talán már nem esélyes Kundera szerepel ekkora odds-cal.

Summa: azt gondolom, Európából Kadare és Nádasi a két klasszikus favorit, de talán Fosse és Banville az igazán esélyes. Utóbbit többen is így gondolhatják, mert ezt én még elsején este kezdtem írni, de szombatra Banville egyre kevesebbet fizet: sőt Fosséval együtt önálló kategóriaként 14/1-re csökkent az értékszámuk. Ez valószínűleg annyit jelent, hogy sok fogadás érkezett rájuk, és az iroda nem akar túl sokat bukni – vagyis itt nem feltétlenül tuti infóról van szó, hanem adott esetben egy gazdasági döntésről.
Másrészt viszont minden évben kell egy különleges név: Banville lehet az idei special one. Ha költő lenne, már fogadnék is rá: elvégre mindenki tudja, az angol felsőfok fölött már csak az ír költők iránti rajongás következhet…
(Egyébként írói nyelvezetét leggyakrabban a költői kifejezésmóddal jellemzik.)
((Amúgy erre ott lenne még az 1/50-es Colm Tóibín is.))
Az 1-jén még 1/50-es kategóriából a holland Cees Nooteboom is feljött az 1/25-ösbe, de ő is az örök ígéret kategóriába tartozik most már nagyon régóta. Annyit itt érdemes megjegyezni, hogy Beneluxék csak Maeterlinck 1911-es díját tudják felmutatni, a két nagyhatalom, Fro. és Németország között a hollandok már nem győznek egyik lábukról a másikra állni a nagy várakozásban…

Az ilyen nagyágyúk, mint Eco, Stoppard vagy Rushdie, az 1/50-esben, a futottak mégben jelennek csak meg. Ez az arány tényleg csak a 'létezem' kategória.

Még nem hagyom ki innen a nálunk ippegcsak ismert Javier Maríast sem – ő annyira nagy arc a nemzetközi irodalmi életben, amit el sem lehet mondani. Igazi bandavezér, buli lelke és a többi. Ha valakinek, hát neki sok író és művész a támogatója, személyes jó barátja. A fotón éppen a szintén 1/50-es Juan Marséval dedikálnak együtt (egyikük a Caligrafía de lo sueñost, másikuk a Los enamoramientost /Beleszerelmesedések/):

juan-marse-javier-marias-firman-libros-codo-risto-mejide.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr477897200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása