Orosz István zseni.
Mindenképpen szerettem volna ezt a legelején kijelenteni. És nem csupán volt egy zseniális ötlete, amire többé-kevésbé fel tudta építeni az életét, hanem ténylegesen, ízig-vérig zseni. Ahogy a klasszikus polihisztorok. Akiknek ugyan van egy működési területük (jelen esetben a grafikusi foglalkozás), ám az alkotás nem csupán szakmai termék, hanem a kultúra egészének csiszolt gyémántja. Sőt! Ha már csiszolás: lencse, mely a kultúra szórt fényét összegyűjtve valami új lángot lobbant.

Orosz István a grafikán belül az anamorfózisra specializálódott. A perspektivikus játékok, trükkök nála azonban nem maradnak meg a módszer elemi, mondhatni öncélú alkalmazásánál. Legalább egy lépéssel messzebb akar jutni, mint az általa tanulmányozott „játékosok”.

Egyik kedvenc alkotásom tőle ez:


Árnyékrajzoló (tükörhengeres anamorfózis, Forrás)

Nem hinném, hogy elsőre bárkit meglepne a látvány. Bár a profizmusát könnyű elismerni, könnyen cáfolhatónak tűnik unikum volta. Pedig! Csupán elemeiben láthatunk ilyen megoldásokat. Amit itt csodálnunk illik, az a komplexitás. Hogy egy műben egyszerre van jelen néhány olyan megoldás, melyek közül egy-egy is technikai bravúrnak számít: 1) a tükörhengeren megjelenő kéz 2) árnyékot vet, 3) amelyet valójában egy megtévesztően élethűen megfestett gyermek rajzol.

De persze mit számít a technikai bravúr az intellektus emberei előtt.
Hogy Michelangelo végül is milyen testhelyzetben, milyen technikával és milyen perspektívaváltásokkal alkotta a Sixtinát, tulajdonképpen lényegtelen, de legalábbis csak ráadásként emlegethető adalék a festett végeredmény mellett.
Következzen hát a shakespeare-i színház, a Globe:

Az alapos tanulmányok alapján készített fantáziarajz megfelelő rövidülésben Shakespeare képmását mutatja. Pedagódusok, figyelem, kiváló szemléltető anyag!

Végezetül ugyanezen a (tanári+shakespeare-i) vonalon következzen személyes kedvencem, amin megvan megintcsak egy helyen az a sok minden, amit más sok-sok műbe aprózott volna el:

Források és további élveznivalók:
Orosz István blogja: utisz-utisz.blogspot.com; honlapja; böngészhető életmű a Diabolus Galériában.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr414387505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.04.21. 21:40:50

akárcsak anno ifj. Holbein!
ismered a Hölgy mokussal. .. regény sztorijat? pontosabban a Követek képét. . bocs ha evidencia..

Könyvélvező 2012.04.22. 10:04:42

@Pável: Nem, nem olvastam, de most nézem a Molyon, hogy te nemrég végeztél vele. De mintha nem ajánlaná kifejezetten senki sem...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.04.23. 14:53:44

@Könyvélvező: mrs.capote írt róla hosszan... én meg lusta vagyok :)
süti beállítások módosítása