Ma találtam a vaterán egy szép képet. El tudnám nézegetni a falamon. Ráadásul 1 Ft-ról indul a licit, és még személyesen is át lehet venni. Csak valahogy zavar a jelzése: K. Spányi B.

A műkereskedelem az a szakma, ahol a szignálás mindent felülír. Eredetiség- és névmánia van. A szépség nem számít. De kit érdekel a műkereskedelem?! Én azt vallom, a 250 ezer Ft alatti kategóriában ennek semmi, de semmi értelme nincsen. Tegyük szebbé a lakásunkat, környezetünket szép festményekkel!
Szóval, ezt meg kell venned!

http://antik.vatera.hu/festmeny/tajkep/k_spanyi_b_jelzesu_szep_festmeny_1480753648.html

Viszont fontosnak tartom kiemelni, hogy az a bizonyos K. Spányi B. elvileg K. Spányi Bélát takarja, aki egyrészt 1914-ben meghalt, másrészt például még a Feszty-körképen is dolgozott. Nos, nem akárkiről van megintcsak szó.

Ezúttal 3 képet választottam Spányi Béla művészetének illusztrálására:

1.) Az Őszi erdő címűt (45*55) 240 ezerért kiáltották ki 2006-ban.

Látszik a finom, a fentinél elkenősebb technika, ugyanakkor az is, hogy váratlan részletek mégis milyen élesek tudnak lenni.

2.) A Mocsaras táj gólyával című alapján (34x44) hasonló tapasztalatokkal leszünk gazdagabbak. A kikiáltási ára: 2001-ben 180 ezer volt.

3.) És végül következzen a személyes kedvencem, az Erdei séta című, melyet potom 100 ezerért kiáltottak ki. Igaz, még 99 karácsonya előtt.

Ez természetesen a Kieselbach Galéria árverésén szerepelt, amelyet 2008-ban járattak csúcsra, és mellesleg valószínűleg itt jutott Spányi is a csúcsra - legalábbis kikiáltási ár szintjén: az Alkony a víz partján 1,6 millióról indult. De hát ez 2009 előtt volt, azóta meg...

Visszatérve a festményekhez:
Fene se tudja, hogy csak én választok barnásakat, de ez a hideg, kékes tájábrázolás mintha nem Spányi zsánere lenne. És kétlem, hogy a középpontban álló fát ilyen szilánkos-szúrósra festette volna...

De ahogy az elején is írtam: Kit érdekel?! Szép az a kékes téli tájkép - csak fogadni mernék, semmi köze Spányi Bélához.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr943243805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása